Solid-state drives (SSD's) zijn een kernonderdeel van elke moderne pc, of het nu een traditionele SATA SSD is of een modernere NVMe-schijf. Het is ook belangrijk om het verschil te weten tussen deze twee soorten SSD's, omdat ze een drastisch effect kunnen hebben op de kosten, de grootte en de prestaties van uw systeem.
Alle SSD's zijn sneller dan traditionele harde schijven, maar er zijn enkele grote verschillen tussen NVMe SSD's en SATA SSD's die het overwegen waard zijn.
SSD is de brede categorie van gegevensopslagmedium dat gebruik maakt van geïntegreerde schakelingen en flashgeheugen om gegevens op te slaan. SSD's worden op uw systeem of moederbord aangesloten via een fysieke interface, meestal een SATA- of PCIe-bus. SATA-schijven zijn de grotere, 2,5-inch schijven die het meest lijken op klassieke harde schijven voor laptops.
NVMe of Non-Volatile Memory Host Express is daarentegen de logische interfacespecificatie die wordt gebruikt om met hoge snelheid toegang te krijgen tot de niet-vluchtige opslagmedia van een computer. NVMe wordt voornamelijk gezien op PCIe-gebaseerde SSD's die zijn gebouwd in het M.2-formaat. Dat zijn de stick drives die een paar centimeter lang en ongeveer een centimeter breed zijn.
De eerste generatie SSD's werd gelanceerd met de SATA-interface. Deze bevatte een kleine L-vormige connector voor de gegevensoverdracht en een vergelijkbare grotere connector voor de stroomvoorziening.
Moderne SSD's zijn nu echter overgestapt op de PCIe-interface, die een eenvoudige connector heeft waardoor de SSD gemakkelijk op het moederbord kan worden geplaatst zonder dat er kabels nodig zijn. De eerste versies van PCIe SSD's werden op de markt gebracht als add-on kaarten, bijna zoals een kleine grafische kaart, maar de komst van de M.2 vormfactor veranderde het spel volledig. M.2 wordt tegenwoordig gebruikt door zowel SATA- als PCIe SSD's en op de meeste moederborden zijn ten minste één of twee speciale sleuven beschikbaar.
M.2 drives zijn ook veel kleiner dan 2,5-inch SATA SSD's, bijna als een strip kauwgom, met een plat profiel dat gewoon bovenop het moederbord past. Aangezien de NVMe-interface zeer efficiënt is met PCIe, zult u NVMe voornamelijk aantreffen op SSD's met de M.2-vormfactor in moderne pc's, vooral in laptops.
Er is een enorm verschil in termen van ruwe prestaties wanneer een standaard SSD met SATA-protocol wordt vergeleken met een SSD die gebruik maakt van NVMe. Moderne SATA SSD's kunnen een maximaal mogelijke gegevensoverdrachtsnelheid bereiken van maximaal 550 MBps. In de echte wereld kunnen niet alle SSD's deze snelheden halen, maar er zijn een paar schijven op de markt die erin slagen om snelheden te bieden die op zijn minst dichter bij de claims liggen.
Op NVMe gebaseerde M.2 SSD's kunnen echter veel sneller gaan. Verschillende generaties schijven, meestal gekoppeld aan een generatie PCIExpress, hebben verschillende snelheden, waarbij de nieuwste PCIE 4 schijven tot 7.300 MBps halen bij aanhoudend lezen en 5.200 MBps bij aanhoudend schrijven.
In de echte wereld zult u dit soort snelheden niet zien, tenzij u zeer langdurige lees- en schrijftaken uitvoert, terwijl bij meer algemeen gebruik de snelheden lager liggen. Maar zelfs dan zijn ze nog veel sneller dan SATA SSD's, en als u er gebruik van kunt maken, kan dat resulteren in een veel snellere ervaring. Helaas kunnen veel toepassingen, waaronder games, nog niet echt het beste uit deze schijven halen, dus je ziet sommige games slechts een paar seconden sneller laden, en Windows start niet veel sneller op een NVMe-schijf dan op een traditionele SATA SSD.
Een nadeel van al die snelheid is echter dat NVMe SSD's de neiging hebben veel stroom te verbruiken en onder zware belasting hoge temperaturen kunnen bereiken. In zeldzame gevallen kunnen deze schijven oververhit raken, waardoor de prestaties afnemen. Om de hitte het hoofd te bieden, leveren sommige fabrikanten nu NVMe-schijven met hun eigen speciale koellichamen.
Gezien het feit dat ze kleiner en sneller zijn, werden op NVMe gebaseerde SSD's gelanceerd met een duurder prijskaartje in vergelijking met 2,5-inch SSD's met SATA-interface. Vandaag de dag is de prijs echter bijna gelijk, en in sommige gevallen zijn NVMe drives zelfs marginaal goedkoper. Bijvoorbeeld, Samsung's 980 M.2 NVMe SSD begint bij € 50 voor de 250GB formaat variant, terwijl de 870 EVO 2,5-inch SATA SSD en zelfs de 860 EVO M.2 SATA SSD beide worden verkocht voor ongeveer € 60.
Kortom, NVMe is de toekomst van snelle opslag. Als u van plan bent om uw opslag te upgraden, is het sterk aanbevolen om voor een NVMe SSD te gaan, waarbij alleen de grootste capaciteiten van SATA SSD echt de moeite waard zijn op basis van de kosten per gigabyte.