10 punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een laptop

Nieuwe laptop 10 tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe laptop
Desktop-computers raken een beetje uit de mode. Laptops zijn er gelukkig in vele soorten en maten, waardoor je op het gebied van prestaties, gebruikersgemak en mobiliteit veel te kiezen hebt. Een krachtige laptop voor audio- en videobewerking, gaming of gewoon een degelijke kantoorlaptop: het is allemaal mogelijk. Wil je dus een laptop of notebook kopen, dan kun je het beste gaan vergelijken, om zo bij de voor jou beste laptop uit te komen.

1. Gewicht en vorm

Een eerste cruciale vraag die je jezelf moet stellen is waarvoor en waar je de laptop wilt gebruiken. Werk je vaak buitenshuis, dan heb je de keuze uit talloze modellen die minder dan een kilo wegen. Nadeel van lichtgewicht laptops is dat ze weinig kracht hebben of erg duur zijn. Voor een zogeheten ultrabook, die veel computerkracht heeft, betaal je al snel meer dan 1000 euro. In het ‘lichtere’ segment kun je ook kiezen voor een convertible: een laptop met aanraakscherm die je kunt omtoveren tot een tablet.

2. Bouwkwaliteit

Bij goedkopere laptops is bijna alles van plastic, wat een gammele indruk maakt. Bij duurdere apparaten zitten er stevigere materialen als metaal, aluminium of koolstofvezel in de behuizing.

 3. Schermgrootte

De doorsnede van het scherm bepaalt niet alleen hoe groot het apparaat is, maar vaak ook het gewicht. Schermdoorsnedes gaan in de regel van 11 inch (ongeveer 28 cm) tot 17 inch (ongeveer 43 cm). De kleinste laptops in dat spectrum hebben meestal weinig computerkracht, de grootste zijn daarentegen weer niet zo handig om mee te reizen. De meeste gebruikers opteren voor een toestel met een diagonaal van 15 inch (38 cm).

 4. Schermtechnologie

De kwaliteit van het beeld wordt afgemeten aan de resolutie: het aantal beeldpunten horizontaal vermenigvuldigd met het aantal pixels verticaal. Een full hd-scherm (1920 x 1080) is de standaard. Maar ook de materialen waaruit het scherm is gemaakt, hebben invloed op het beeld: een IPS-scherm (In-Plane Switching) zorgt ervoor dat je een helder beeld hebt vanuit alle mogelijke kijkhoeken. De keuze tussen een mat of glanzend scherm is een kwestie van smaak.

 5. Centrale processor

Bij het afwegen van de interne hardware van een laptop zijn vier dingen belangrijk: de centrale processor, de videochip, het werkgeheugen en de opslagschijf. Wat de processor betreft zijn er drie types, die worden bepaald door chipmaker - en marktleider - Intel. De i3-chips zijn krachtig genoeg voor bureaugebruik. Gamers of gebruikers van videobewerkingssoftware kijken het best naar een i5-model. Voor echt zware toepassingen (of zéér zware games) zijn er i7-chips. AMD, concurrent van Intel, heeft 3-, 5- en 7-chips, die vergelijkbaar zijn met de i3-, i5- en i7-chips.

Verder is het aantal chipkernen belangrijk. Het minimum vandaag is twee, de standaard ligt op vier, maar achtkernige processors - zogeheten octocores - zijn er ook.

6. Videochip

Als je niet van plan bent regelmatig videogames te spelen of foto’s en video’s te bewerken, heb je genoeg aan de grafische prestaties van de centrale processor. Als je dat wel van plan bent, kies dan voor een videochip. Marktleider Nvidia hanteert vier types onder zijn GTX-standaard: 1050, 1060, 1070 en 1080. GTX-1060 is de standaard voor een degelijke laptop voor werken en gamen. De freaks gaan meestal nog een trede hoger.

7. Werkgeheugen

Het werkgeheugen of RAM (Random Access Memory) bepaalt hoeveel rekentaken uw computer tegelijkertijd kan uitvoeren. Het wordt aangegeven in gigabytes: 4 GB is het minimum, de huidige standaard ligt op 8 GB, maar het kan opklimmen tot 16 GB. Vanzelfsprekend heeft ook dat invloed op de prijs, al worden de geheugenchips stilaan steeds goedkoper.

8. Schijf

Steeds meer wordt de traditionele magnetische harde schijf verdrongen door zogeheten SSD’s (Solid State Drives), die je zou kunnen beschouwen als grote geheugenchips. Ze hebben als voordeel dat ze heel snel opstarten en onverwoestbaar zijn. De klassieke harde schijf daarentegen is mechanisch en kan dus slijten. SSD’s zijn duurder dan harde schijven, al nemen de prijsverschillen langzaam af.

9. Toetsenbord

Bij het toetsenbord is in essentie maar één element belangrijk: de travel, of hoe diep u de toetsen kunt induwen. De meeste gebruikers vinden een diepere travel - tussen 1,5 en 2 millimeter - prettig. Toetsenbordtravel wordt in de winkel meestal niet aangegeven als specificatie. Ernaar vragen, of eventjes proberen in de winkel, voorkomt teleurstellingen.

10. In- en uitgangen

Aan de zijkanten van uw laptop zitten aansluitingen voor eventuele randapparaten. Het belangrijkste zijn de zogeheten USB-poorten (Universal Serial Bus), waarop u de meeste toestellen kunt inpluggen. Let wel even op de USB-versie: 3.0 is sneller dan 2.0. Wie zijn laptop af en toe wil aansluiten op een tv-scherm, heeft een HDMI-uitgang nodig. Veel laptops hebben vaak nog een slot voor SD-geheugenkaartjes, handig voor (hobby-)fotografen en cinematografen.

Zo los je de foutmelding
door Jari Oostvogels 17 februari 2025
PDF-bestanden die beschadigd raken, kunnen voor veel problemen zorgen, vooral als het om belangrijke documenten gaat. Of het nu komt door softwarefouten, problemen met opslagapparaten of een onderbroken overdracht, het kan erg frustrerend zijn.
Ontdek de beste computer hacks om je workflow te verbeteren en je efficiëntie te maximaliseren. Leer
door Jari Oostvogels 5 februari 2025
Ontdek de beste computer hacks om je workflow te verbeteren en je efficiëntie te maximaliseren. Leer handige tips en tools die je productiviteit verhogen en je werkproces optimaliseren.
Ontdek hoe je jouw PS4 kunt upgraden naar een SSD voor soepeler gamen en betere prestaties. Deze gid
door Jari Oostvogels 4 december 2024
Ontdek hoe je jouw PS4 kunt upgraden naar een SSD voor soepeler gamen en betere prestaties. Deze gids helpt je bij het vervangen van je harde schijf en het verbeteren van je gameplay.
Zo Herstel je een Blue Screen of Death op Windows 11
door Jari Oostvogels 3 december 2024
Je zit rustig te werken of een film te kijken, en plotseling verschijnt een felblauw scherm met een foutmelding. Dit is de zogenaamde "Blue Screen of Death" (BSOD), een frustrerend maar vaak oplosbaar probleem.
Zo Overclock je een Grafische Kaart voor Betere Prestaties
door Jari Oostvogels 2 december 2024
Wanneer je het maximale uit je gaming- of grafische setup wilt halen, is overclocking van je grafische kaart (GPU) een interessante optie. Overclocking betekent dat je de kloksnelheid van je GPU verhoogt om meer prestaties te halen dan standaard door de fabrikant is ingesteld.
Systeemherstel in Windows 11: Alles Wat Je Moet Weten
door Jari Oostvogels 18 november 2024
Gelukkig biedt Windows 11 een handige functie die kan helpen: Systeemherstel. Hiermee kun je je computer terugzetten naar een eerder moment, toen alles nog soepel werkte. In deze blog leggen we precies uit wat Systeemherstel is, wanneer je het gebruikt, en hoe je zelf aan de slag gaat.
Zo Verwijder je Virussen op je MacBook
door Jari Oostvogels 14 november 2024
In deze blog bespreken we de beste manieren om virussen van je MacBook te verwijderen, zodat je apparaat weer snel en veilig werkt. We geven je praktische tips en stapsgewijze instructies die je helpen om je MacBook zelf te beschermen en te herstellen.
Ontdek de gevolgen van automatisering voor data-invoerbanen. Wat betekent het voor banen in computer
door Jari Oostvogels 5 november 2024
Ontdek de gevolgen van automatisering voor data-invoerbanen. Wat betekent het voor banen in computerreparatie en klantenservice? Lees verder voor inzicht!
Problemen met de boot device not found HP laptop foutmelding? Leer dit veelvoorkomende opstartproble
door Jari Oostvogels 4 november 2024
Problemen met de boot device not found HP laptop foutmelding? Leer dit veelvoorkomende opstartprobleem op te lossen met eenvoudige oplossingen en gedetailleerde stappen.
Waarom wordt uw laptop trager en hoe kunt u dit oplossen?
door Jari Oostvogels 28 oktober 2024
Waarom wordt uw laptop trager en hoe kunt u dit oplossen?
Meer posts
Share by: