De kwaliteit van het beeld wordt afgemeten aan de resolutie: het aantal beeldpunten horizontaal vermenigvuldigd met het aantal pixels verticaal. Een full hd-scherm (1920 x 1080) is de standaard. Maar ook de materialen waaruit het scherm is gemaakt, hebben invloed op het beeld: een IPS-scherm (In-Plane Switching) zorgt ervoor dat je een helder beeld hebt vanuit alle mogelijke kijkhoeken. De keuze tussen een mat of glanzend scherm is een kwestie van smaak.
Bij het afwegen van de interne hardware van een laptop zijn vier dingen belangrijk: de centrale processor, de videochip, het werkgeheugen en de opslagschijf. Wat de processor betreft zijn er drie types, die worden bepaald door chipmaker - en marktleider - Intel. De i3-chips zijn krachtig genoeg voor bureaugebruik. Gamers of gebruikers van videobewerkingssoftware kijken het best naar een i5-model. Voor echt zware toepassingen (of zéér zware games) zijn er i7-chips. AMD, concurrent van Intel, heeft 3-, 5- en 7-chips, die vergelijkbaar zijn met de i3-, i5- en i7-chips.
Verder is het aantal chipkernen belangrijk. Het minimum vandaag is twee, de standaard ligt op vier, maar achtkernige processors - zogeheten octocores - zijn er ook.
Als je niet van plan bent regelmatig videogames te spelen of foto’s en video’s te bewerken, heb je genoeg aan de grafische prestaties van de centrale processor. Als je dat wel van plan bent, kies dan voor een videochip. Marktleider Nvidia hanteert vier types onder zijn GTX-standaard: 1050, 1060, 1070 en 1080. GTX-1060 is de standaard voor een degelijke laptop voor werken en gamen. De freaks gaan meestal nog een trede hoger.
Het werkgeheugen of RAM (Random Access Memory) bepaalt hoeveel rekentaken uw computer tegelijkertijd kan uitvoeren. Het wordt aangegeven in gigabytes: 4 GB is het minimum, de huidige standaard ligt op 8 GB, maar het kan opklimmen tot 16 GB. Vanzelfsprekend heeft ook dat invloed op de prijs, al worden de geheugenchips stilaan steeds goedkoper.
Steeds meer wordt de traditionele magnetische harde schijf verdrongen door zogeheten SSD’s (Solid State Drives), die je zou kunnen beschouwen als grote geheugenchips. Ze hebben als voordeel dat ze heel snel opstarten en onverwoestbaar zijn. De klassieke harde schijf daarentegen is mechanisch en kan dus slijten. SSD’s zijn duurder dan harde schijven, al nemen de prijsverschillen langzaam af.
Bij het toetsenbord is in essentie maar één element belangrijk: de travel, of hoe diep u de toetsen kunt induwen. De meeste gebruikers vinden een diepere travel - tussen 1,5 en 2 millimeter - prettig. Toetsenbordtravel wordt in de winkel meestal niet aangegeven als specificatie. Ernaar vragen, of eventjes proberen in de winkel, voorkomt teleurstellingen.
Aan de zijkanten van uw laptop zitten aansluitingen voor eventuele randapparaten. Het belangrijkste zijn de zogeheten USB-poorten (Universal Serial Bus), waarop u de meeste toestellen kunt inpluggen. Let wel even op de USB-versie: 3.0 is sneller dan 2.0. Wie zijn laptop af en toe wil aansluiten op een tv-scherm, heeft een HDMI-uitgang nodig. Veel laptops hebben vaak nog een slot voor SD-geheugenkaartjes, handig voor (hobby-)fotografen en cinematografen.