10 WhatsApp tips en tricks die je misschien nog niet kende

10 WhatsApp tips en tricks
WhatsApp heeft maar liefst 2 miljard actieve gebruikers. De kans is groot dat jij er ook gebruik van maakt. Maar heb jij de applicatie al helemaal onder de knie? Daar helpen we jou bij in deze blog. 

WhatsApp wordt door ontzettend veel mensen gebruikt. De kans dat je dit leest en alle trucjes al kent is dus aanwezig. Maar we denken dat het overgrote deel van de gebruikers geen enig idee heeft van het bestaan van deze trucjes en er echt wat uit kunnen halen. Met onze 10 tips en tricks gaat het je lukken om meer uit WhatsApp te halen. 

1 zet je Whatsapp gesprek vast

Misschien heb jij aardig wat gesprekken een dag op Whatsapp. De een gebruikt het voor zijn werk, en de ander praat de hele dag door met vrienden of vriendinnen. Doordat je met meerdere mensen op een dag contact hebt, zullen bepaalde gesprekken soms wegvallen op de achtergrond. Deze komen helemaal onderaan te staan, terwijl je ze het liefst bovenaan hebt staan. Hier is een oplossing voor. Je kunt namelijk je gesprekken vast zetten. 

Hierdoor blijven, maximaal 3 gesprekken helemaal boven aan staan. Zo kun je altijd makkelijk bij het gesprek. 

Zo doe je het:

IOS - Berichten -> Veeg van links naar rechts -> Maak vast

Android - Berichten -> Druk en houd vast op een gesprek -> Druk op de pin aan de bovenkant van het scherm

2 Laast gezien uitschakelen

Wie zijn instellingen op Whatsapp niet heeft veranderd, zal bij zijn contacten een tijdstip te zien krijgen. Dat is het tijdstip waarop mensen voor het laatst actief zijn geweest op de app. Wanneer je dit een fantastisch functionaliteit vindt, dan hoef je er niets aan te doen. 

Krijg je kriebels bij het idee dat iedereen je constant kan controleren, ook wanneer jij even geen zin of tijd hebt om een bericht te antwoorden, maar wel gelezen hebt. Dan kun je dit gemakkelijk uitzetten.  

Zo doe je het:

IOS - Instellingen -> Account -> Privacy -> Laast gezien -> switch naar niemand

Android - Instellingen -> Account -> Privacy -> Laast gezien -> switch naar niemand

3 WhatsApp bericht in andere stijl

Naast het gebruik van stickers en Emoji, Kun je ook creatief zijn met de lettertype. Het is mogelijk om de tekst in een bericht van een andere stijl te voorzien. Je hebt de mogelijkheid om een tekst dikgedrukt, schuingedrukt of doorstreept te maken. Je moet alleen even weten hoe. 

Werkt voor zowel IOS en Android

Zo doe je het: 

Dik gedrukt - Zet een * voor en achter het gedeelte dat dik gedrukt moet zijn. Voorbeeld: *pannenkoek*

Schuine tekst - Zet een _ voor en achter het gedeelte dat schuin moet zijn. Voorbeeld: _pannenkoek_

Tekst met streep - Zet een ~ voor en achter het gedeelte dat een streep moet hebben. Voorbeeld: ~pannenkoek~

4 Geen blauwe vinkjes

Net als het geval bij laatst gezien zijn ook blauwe vinkjes voor iedereen anders. De een vindt het handig om mensen in de gaten te houden. De ander wordt er gek van. De blauwe vinkjes geven namelijk aan of een persoon een bericht gelezen heeft. Een functie die voor mij persoonlijk niet nodig is. Daarom vertel ik je met alle plezier hoe je de functie uit kan uitschakelen. 

Zo doe je het:

iOS - Instellingen -> Account -> Privacy -> schakel Leesbewijzen uit.

Android - Instellingen -> Account -> Privacy -> vink Leesbewijzen uit.

5 WhatsApp vergendelen met Face ID of Touch ID

Het is mogelijk om je WhatsApp extra te beveiligen. Dat is op iOS mogelijk met Face ID (gezichtsherkenning) en Touch ID (vingerafdrukscanner). Mensen met een Android-apparaat kunnen de applicatie beveiligen met de vingerafdruk. Waar je het voor gebruiken mag je zelf weten, maar een extra laag veiligheid kan nooit kwaad.

Zo doe je het:

iOS - Instellingen -> Account -> Privacy -> Schermvergrendeling -> Vraag om gezichtsherkenning/vingerafdruk -> kies voor Onmiddelijk, Na 1 minuut, Na 15 minuten of Na 1 uur.

Android - Instellingen -> Account -> Privacy -> Vingerafdrukvergendeling -> schuifje op groen -> kies voor Onmiddelijk, Na 1 minuut of Na 30 minuten.

6 WhatsApp media uit je galerij

WhatsApp wordt overduidelijk niet alleen gebruikt om leuke berichten naar elkaar te sturen. Via de applicatie is het ook mogelijk om foto’s en video’s te sturen. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn groepsgesprekken staan er vol mee. En daardoor de galerij van mijn smartphone ook. Althans, in het begin dan. Er is namelijk een instelling waardoor niet alle foto’s en video’s van WhatsApp niet direct meer opgeslagen worden. Het is mogelijk om alle media gewoon lekker in de app te laten en specifieke beelden zelf op te slaan.

Zo doe je het:

iOS - Instellingen -> Chats -> schakel Voeg toe aan filmrol uit

Android - Instellingen –> Chats -> schakel Toon media in galerij uit

7 Specifiek gesprek op stil

Er zijn van die groepsgesprekken waar je net met teveel mensen inzitten die je doodsmijten met berichten. Figuurlijk dan (zou niet eens weten hoe dit letterlijk kan eigenlijk). Maar als Whatsapp-gebruiker heb je de mogelijkheid om bepaalde gesprekken op stil te zetten. Je krijgt dan geen meldingen meer van dat gesprek. Hartstikke handig, maar je moet even weten waar je het zoeken moet.

Zo doe je het:

iOS - Berichten -> open de chat -> tik persoon/onderwerp aan voor info -> druk op dempen -> selecteer hoelang je het gesprek wil dempen.

Android - Berichten -> Open gesprek -> Menu -> Dempen.

8 WhatsApp dubbel zo veilig

Het is mogelijk om WhatsApp dubbel te beveiligen. Niet alleen door de vingerafdruk of gezichtsherkenning vergrendeling waar we het eerder in deze lijst over hadden. Maar ook door middel van de tweestapsverificatie. Wie de app wel eens van een oude smartphone naar een nieuwe smartphone heeft meegenomen, weet dat je een code krijgt om WhatsApp te activeren. Wanneer je ook nog eens een back-up gemaakt hebt, is het ook mogelijk om je oude gesprekken weer terug te halen. Maar wat nou als de telefoon, of het nummer, op een of andere manier in verkeerde handen valt. Is die ene beveiliging dan wel genoeg.

Nee, natuurlijk niet. Daarom heeft WhatsApp ook een oplossing in de vorm van die tweestapsverificatie. Het is een extra code die je in moet voeren, om weer bij je gesprekken te kunnen komen. Een code die je om de zoveel tijd in moet voeren.

Zo doe je het:

iOS / Android - Instellingen -> Account -> Verificatie in twee stappen -> Schakel in

Koppel een e-mailadres en maak een pincode aan. Je bent klaar om te gaan.

9 Markeer als ongelezen

We zijn tegenwoordig allemaal druk, druk, druk. Het is dan meestal ook het antwoord dat mensen geven wanneer je vraagt hoe het met ze gaat. Uiteraard is er niets mis mee, maar in ons drukke bestaan kan het beantwoorden van een belangrijk bericht op WhatsApp er nog wel eens doorheen schieten. Daarom is het handig dat je bepaalde berichten als ongelezen kan markeren. Zo staat er wederom een blauw bolletje bij een gesprek en weet je dus dat je er nog iets mee moet doen. Zie het als een soort geheugensteuntje.

Zo doe je het:

iOS - Berichten -> veeg van links naar rechts -> markeer als ongelezen.

Android - Gesprek lang ingedrukt houden -> Open menu -> markeer als ongelezen.

10 opgeruimd staat netjes

Deze tip is voor het opgeruimde volk onder ons. Sommige mensen, zoals ondergetekende, vinden het heerlijk om alles zo strak mogelijk opgeruimd te hebben. Of het nu gaat om inboxen van e-mailadressen, de galerij van je telefoon of WhatsApp. Alleen waar je misschien het idee heb dat je bepaalde gesprekken volledig moet verwijderen, is dat zeker niet het geval. Sterker nog: er is een manier om de boel netjes op te ruimen, maar alsnog bij je berichten te komen.

Zo doe je het:

iOS - Berichten -> swipe van rechts naar links op een gesprek -> Archiveren (ook mogelijk om alle gesprekken direct te archiveren).

Android - Berichten -> Hou gesprek lang ingedrukt -> druk op archiveren.

Meer WhatsApp?

Wil je meer weten over WhatsApp? Dan zit je bij Computer Reparatie Center helemaal goed. 
Lees onze andere blog over ''WhatsApp-fraude herkennen en voorkomen''
Zo los je de foutmelding
door Jari Oostvogels 17 februari 2025
PDF-bestanden die beschadigd raken, kunnen voor veel problemen zorgen, vooral als het om belangrijke documenten gaat. Of het nu komt door softwarefouten, problemen met opslagapparaten of een onderbroken overdracht, het kan erg frustrerend zijn.
Ontdek de beste computer hacks om je workflow te verbeteren en je efficiëntie te maximaliseren. Leer
door Jari Oostvogels 5 februari 2025
Ontdek de beste computer hacks om je workflow te verbeteren en je efficiëntie te maximaliseren. Leer handige tips en tools die je productiviteit verhogen en je werkproces optimaliseren.
Ontdek hoe je jouw PS4 kunt upgraden naar een SSD voor soepeler gamen en betere prestaties. Deze gid
door Jari Oostvogels 4 december 2024
Ontdek hoe je jouw PS4 kunt upgraden naar een SSD voor soepeler gamen en betere prestaties. Deze gids helpt je bij het vervangen van je harde schijf en het verbeteren van je gameplay.
Zo Herstel je een Blue Screen of Death op Windows 11
door Jari Oostvogels 3 december 2024
Je zit rustig te werken of een film te kijken, en plotseling verschijnt een felblauw scherm met een foutmelding. Dit is de zogenaamde "Blue Screen of Death" (BSOD), een frustrerend maar vaak oplosbaar probleem.
Zo Overclock je een Grafische Kaart voor Betere Prestaties
door Jari Oostvogels 2 december 2024
Wanneer je het maximale uit je gaming- of grafische setup wilt halen, is overclocking van je grafische kaart (GPU) een interessante optie. Overclocking betekent dat je de kloksnelheid van je GPU verhoogt om meer prestaties te halen dan standaard door de fabrikant is ingesteld.
Systeemherstel in Windows 11: Alles Wat Je Moet Weten
door Jari Oostvogels 18 november 2024
Gelukkig biedt Windows 11 een handige functie die kan helpen: Systeemherstel. Hiermee kun je je computer terugzetten naar een eerder moment, toen alles nog soepel werkte. In deze blog leggen we precies uit wat Systeemherstel is, wanneer je het gebruikt, en hoe je zelf aan de slag gaat.
Zo Verwijder je Virussen op je MacBook
door Jari Oostvogels 14 november 2024
In deze blog bespreken we de beste manieren om virussen van je MacBook te verwijderen, zodat je apparaat weer snel en veilig werkt. We geven je praktische tips en stapsgewijze instructies die je helpen om je MacBook zelf te beschermen en te herstellen.
Ontdek de gevolgen van automatisering voor data-invoerbanen. Wat betekent het voor banen in computer
door Jari Oostvogels 5 november 2024
Ontdek de gevolgen van automatisering voor data-invoerbanen. Wat betekent het voor banen in computerreparatie en klantenservice? Lees verder voor inzicht!
Problemen met de boot device not found HP laptop foutmelding? Leer dit veelvoorkomende opstartproble
door Jari Oostvogels 4 november 2024
Problemen met de boot device not found HP laptop foutmelding? Leer dit veelvoorkomende opstartprobleem op te lossen met eenvoudige oplossingen en gedetailleerde stappen.
Waarom wordt uw laptop trager en hoe kunt u dit oplossen?
door Jari Oostvogels 28 oktober 2024
Waarom wordt uw laptop trager en hoe kunt u dit oplossen?
Meer posts
Share by: