Mijn laptop gaat niet meer aan

waarom gaat mijn laptop niet meer aan?
Het lastige aan dit onderwerp is dat de oorzaken nogal divers zijn. Veel oorzaken kunnen ervoor zorgen dat de laptop niet meer aan gaat, terwijl je dit o zo graag zou willen. Een ander lastig aspect hieraan is dat de laptop het bijvoorbeeld op maandagavond nog prima kan doen, maar vervolgens op dinsdagochtend helemaal niet meer aan gaat.

In dat geval is het dus behoorlijk gissen naar de oorzaak. Hieronder hebben de meest voorkomende oorzaken verzameld van een laptop die niet meer aan gaat. Mogelijk vind je hier direct de oorzaak van het niet meer functioneren van jouw laptop.

1. controlleer uw laptop adapter

Het kan zo zijn dat uw laptop adapter defect is geraakt. Hierdoor kan de accu niet meer worden opgeladen. Wanneer de accu dan helemaal leeggelopen is, kan deze de laptop niet meer van stroom voorzien en gaat de laptop dus niet meer aan.
In dit geval kan het de indruk wekken dat de laptop accu defect is. Dit lijkt echter zo doordat de adapter eerst defect is gegaan maar dit onopgemerkt is gebleven totdat de laptop daadwerkelijk uit is gevallen.

Om te controleren of de adapter inderdaad defect is, kunt u een aantal dingen proberen.

  • Controleer het indicatielampje op de adapter. Veel adapters en opladers zijn voorzien van een indicatielampje. Deze gaat aan wanneer de adapter is aangesloten op de laptop en op de netstroom. Dit lampje geeft aan dat de adapter goed op de netstroom is aangesloten. Het betekent echter niet altijd dat de laptop ook stroom ontvangt.

  • Controleer het indicatielampje op de laptop. Op de meeste laptops zit een lampje dat aangeeft of de accu wordt opgeladen. Wanneer deze niet aangaat wanneer de adapter is aangesloten, is dit een indicatie dat de adapter defect is.

  • Probeer een alternatieve laptop adapter. Als de lampjes niet goed lijken te werken, is het aan te raden om een alternatieve adapter te proberen. Mogelijk is de adapter defect of zit er ergens een (eventueel verborgen) kabelbreuk in de kabel van de adapter. U kunt alleen een adapter gebruiken van iemand met een soort gelijke laptop. 

  • Meet de adapter door. Met een multimeter kunt u een laptop adapter doormeten. Door deze op de plus en de min van de adapter aan te sluiten kunt u zien of de adapter nog stroom doorgeeft aan de laptop. Heeft u zelf geen multimeter, dan kunnen wij dat gratis voor u doen. 

2. Power drain 

Nadat we er zeker van zijn dat het niet ligt aan de stroomtoevoer gaan we als eerste beginnen met een power drain. Dit houdt in dat we alle reststroom, die mogelijk de veroorzaker is van ons opstartprobleem, uit de laptop en het geheugen verwijderen. Dit doet u door alle kabels los te koppelen en verwijdert u de accu als dit mogelijk is. Vervolgens houdt u de aan en uit knop van de laptop 20 seconden ingedrukt. Na 20 seconden laat u de knop weer los en sluit u de de stroomkabel weer aan. Controleer of de laptop weer wil opstarten.

Hebben de bovenstaande tips niet geholpen? Breng dan uw laptop naar een computerwinkel zodat zij achter de oorzaak kunnen komen.





Benieuwd naar welke oorzaken een laptop niet meer aan gaat? Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet.



 1. Virus

De eerste oorzaak kan terug te vinden zijn in een virus. Het kan zijn dat je een virus opgelopen hebt, waardoor de laptop helemaal niet meer kan functioneren. De cybercriminelen worden steeds slimmer en kunnen dus op afstand ook jouw laptop besturen. Zij kunnen er zodoende voor zorgen dat je jouw laptop niet meer aan kunt doen en niet meer kunt gebruiken. Het komt ook wel eens voor dat je hierbij een melding in je beeldscherm te zien krijgt.

In deze melding staat dat je gehackt bent en dat je losgeld moet betalen. Je ziet hier dan ook een rekeningnummer staan of een adres waar je bijvoorbeeld Bitcoins naar toe moet sturen. De kwaadwillende geven hierbij aan dat je na betaling weer toegang tot je laptop krijgt. Of je dat dan ook echt gaat krijgen, is uiteraard maar de vraag. Hoe je dit verder op kunt lossen,

2. Kapotte onderdelen

Een andere oorzaak is terug te vinden in onderdelen die kapot zijn gegaan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het moederbord van de laptop plots kapot raakt. Dit moederbord is in principe de drijvende kracht van de laptop, waardoor je laptop geen taak meer uit kan voeren met een defect moederbord.

Dit geldt niet alleen voor een moederbord, maar ook voor bijvoorbeeld de processor of de videokaart. De interne onderdelen die defect raken, dienen gerepareerd of vervangen te worden.

3. Defect koelingssyteem

Tot slot kan de oorzaak ook terug te vinden zijn in het koelingssysteem van de laptop. Als een laptop oververhit raakt, treedt een beveiligingssysteem in werking. Dit systeem zorgt ervoor dat de laptop uitgeschakeld wordt en ook een tijdje niet meer aangedaan kan worden. Pas als de laptop volledig afgekoeld is, kan de laptop weer opgestart worden. Een defect in het koelingssysteem kan onder andere komen door een kapotte ventilator, door stof in de ventilator of een ander intern onderdeel dat defect is geraakt.

Zijn deze problemen te voorkomen?

Uiteraard zit helemaal niemand te wachten op een laptop die niet meer functioneert. Een terechte vraag is dan ook of je dergelijke problemen kunt voorkomen? Het helpt bijvoorbeeld om je laptop regelmatig schoon te maken.
 
Ons advies is om altijd voorzichtig en netjes met de laptop om te gaan. Gooi de laptop niet op tafel neer, maar leg ‘m rustig neer. Laad de laptop op, zodra de accu bijna leeg is en gebruik daar een originele adapter voor. Kortom; ga voorzichtig met je laptop om en doe geen dingen die negatief kunnen zijn voor de staat van de laptop.
 
Het is dus zeker mogelijk om bepaalde problemen te voorkomen. Ondertussen moet je je wel realiseren dat een intern defect niet altijd te voorkomen is. Dergelijke defects kunnen plots ontstaan en zijn dus zeker niet altijd te voorkomen. Feit is dat het niet helpt om je laptop neer te gooien of niet netjes in een laptoptas met je mee te dragen. Een laptop kan een relatief gevoelig object zijn, dus doe te allen tijde voorzichtig.


Zo los je de foutmelding
door Jari Oostvogels 17 februari 2025
PDF-bestanden die beschadigd raken, kunnen voor veel problemen zorgen, vooral als het om belangrijke documenten gaat. Of het nu komt door softwarefouten, problemen met opslagapparaten of een onderbroken overdracht, het kan erg frustrerend zijn.
Ontdek de beste computer hacks om je workflow te verbeteren en je efficiëntie te maximaliseren. Leer
door Jari Oostvogels 5 februari 2025
Ontdek de beste computer hacks om je workflow te verbeteren en je efficiëntie te maximaliseren. Leer handige tips en tools die je productiviteit verhogen en je werkproces optimaliseren.
Ontdek hoe je jouw PS4 kunt upgraden naar een SSD voor soepeler gamen en betere prestaties. Deze gid
door Jari Oostvogels 4 december 2024
Ontdek hoe je jouw PS4 kunt upgraden naar een SSD voor soepeler gamen en betere prestaties. Deze gids helpt je bij het vervangen van je harde schijf en het verbeteren van je gameplay.
Zo Herstel je een Blue Screen of Death op Windows 11
door Jari Oostvogels 3 december 2024
Je zit rustig te werken of een film te kijken, en plotseling verschijnt een felblauw scherm met een foutmelding. Dit is de zogenaamde "Blue Screen of Death" (BSOD), een frustrerend maar vaak oplosbaar probleem.
Zo Overclock je een Grafische Kaart voor Betere Prestaties
door Jari Oostvogels 2 december 2024
Wanneer je het maximale uit je gaming- of grafische setup wilt halen, is overclocking van je grafische kaart (GPU) een interessante optie. Overclocking betekent dat je de kloksnelheid van je GPU verhoogt om meer prestaties te halen dan standaard door de fabrikant is ingesteld.
Systeemherstel in Windows 11: Alles Wat Je Moet Weten
door Jari Oostvogels 18 november 2024
Gelukkig biedt Windows 11 een handige functie die kan helpen: Systeemherstel. Hiermee kun je je computer terugzetten naar een eerder moment, toen alles nog soepel werkte. In deze blog leggen we precies uit wat Systeemherstel is, wanneer je het gebruikt, en hoe je zelf aan de slag gaat.
Zo Verwijder je Virussen op je MacBook
door Jari Oostvogels 14 november 2024
In deze blog bespreken we de beste manieren om virussen van je MacBook te verwijderen, zodat je apparaat weer snel en veilig werkt. We geven je praktische tips en stapsgewijze instructies die je helpen om je MacBook zelf te beschermen en te herstellen.
Ontdek de gevolgen van automatisering voor data-invoerbanen. Wat betekent het voor banen in computer
door Jari Oostvogels 5 november 2024
Ontdek de gevolgen van automatisering voor data-invoerbanen. Wat betekent het voor banen in computerreparatie en klantenservice? Lees verder voor inzicht!
Problemen met de boot device not found HP laptop foutmelding? Leer dit veelvoorkomende opstartproble
door Jari Oostvogels 4 november 2024
Problemen met de boot device not found HP laptop foutmelding? Leer dit veelvoorkomende opstartprobleem op te lossen met eenvoudige oplossingen en gedetailleerde stappen.
Waarom wordt uw laptop trager en hoe kunt u dit oplossen?
door Jari Oostvogels 28 oktober 2024
Waarom wordt uw laptop trager en hoe kunt u dit oplossen?
Meer posts
Share by: