Zo bepaal je zelf welke berichten je ziet op de Facebook tijdlijn

Facebook tijdlijn
In potentie komen ontzettend veel berichten voorbij op jouw Facebook tijdlijn. Facebook helpt je een handje door te bepalen wat jij ziet en in welke volgorde. Wil je dat liever zelf bepalen? Radar legt stap voor stap uit hoe je jouw Facebook tijdlijn naar eigen voorkeur instelt.

De Facebook tijdlijn is simpelweg wat je ziet als je Facebook opent: alle berichten die jij, je vrienden, groepen waar je in zit en pagina's die je leuk vindt, plaatsen. Dat Facebook veel van het werk voor je doet in wat je voorbij ziet komen, betekent niet dat jij geen invloed kunt uitoefenen op wat je zelf ziet en wat anderen van jou zien. Integendeel.

1. Meest recente berichten

Wat je als eerste ziet op je tijdlijn hangt af van allerlei factoren. Heb je daar geen boodschap aan en wil je dat de volgorde waarin je berichten ziet op je tijdlijn simpelweg op basis van plaatsingstijd en -datum is? Doe dan het volgende:
  • Open Facebook op je pc. Je komt automatisch op je tijdlijn. Is dat niet het geval, klik dan bovenin op het huisje.
  • Links op het scherm zie je allerlei snelkoppelingen, zoals jouw naam en de kopjes 'Vrienden' en 'Messenger'. Klik op 'Meer weergeven'.
  • Scroll met de muis iets naar beneden en klik op 'Meest recent'. Je krijgt dan de nieuwste berichten als eerste te zien in je nieuwsoverzicht!
  • Dit trucje is trouwens ook mogelijk in de Facebook app op je telefoon. Klik dan, zodra je de Facebook app hebt geopend, op de drie streepjes die onder elkaar staan, rechtsboven in het scherm. In het menu dat volgt, klik je 'Meest recent' aan en voilà.

2. Andere voorkeuren voor je Facebook tijdlijn

Misschien wil je wel vrienden met een persoon zijn op Facebook, maar hoef je niet te zien wat diegene plaatst. Of wil je juist de berichten van je beste vriend of vriendin altijd bovenaan je tijdlijn zien. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kun je bij een bericht op je tijdlijn - dit werkt zowel op de pc als mobiele app - wederom op de drie puntjes klikken. Daar kun je bijvoorbeeld aangeven dat je dat bericht (en berichten die daarop lijken) niet meer wil zien, dat je die persoon of pagina niet meer wil volgen of dat je diegene dertig dagen wil snoozen. 
Wat dit allemaal betekent, volgt nu. Het is immers veel gedoe om dit voor alle berichten en personen afzonderlijk te doen. Door de volgende stappen te volgen, kun je tegelijkertijd voor meerdere mensen en pagina's instellen welke berichten je te zien krijgt:
  • Open Facebook op de pc. Klik rechtsboven op het omgekeerde driehoekje, die je naast het kleine belletje vindt. Vervolgens klik je 'Instellingen en privacy' aan en daarna kies je 'Voorkeuren voor nieuwsoverzicht'. Je ziet dan de volgende opties:
  • Als eerste weergeven - klik hier vrienden aan (je kunt ook hun naam intypen in de zoekbalk) van wie je geen enkel nieuws wil missen. Hun berichten zie je dan altijd bovenaan je tijdlijn.
  • Niet meer volgen - wel vrienden met iemand zijn, maar geen berichten meer lezen? Klik diegene dan aan bij 'Niet meer volgen'. Geen zorgen, de ander kan niet zien dat jij hem of haar niet meer volgt.
  • Opnieuw verbinden - hier vind je een overzicht van de mensen en pagina's die je niet meer volgt. Je hebt dan de mogelijkheid ze opnieuw te volgen.
  • Snoozen - misschien heb je soms even geen behoefte aan berichten van iets of iemand, maar over een tijdje weer wel. Diegene kun je dan snoozen! Dertig dagen lang zie je niet op je tijdlijn wat deze persoon plaatst.

 3. Hoe bepaal je welke berichten anderen te zien krijgen?

Het is prettig om zelf te bepalen wat je voorbij ziet komen op Facebook, maar nog veel fijner als je kunt bepalen wat anderen van jou zien. Dit kun je instellen per bericht dat je plaatst en in algemene zin.

Per bericht

Mag iedereen je bericht lezen? Alleen je vrienden? Een selecte groep vrienden of misschien al je vrienden, behalve die ene persoon? Op het moment dat je een bericht plaatst, kun je zelf volledig bepalen wie dit bericht (mogelijk) op zijn of haar tijdlijn voorbij ziet komen:

  • Open Facebook op de pc en ga naar het door jou geplaatste bericht. Je vindt al je berichten op je profielpagina, waar je kan komen door in het hoofdscherm van Facebook linksboven op je eigen naam te klikken. 
  • Bij het bericht waar je wil aanpassen wie het kan zien, klik je weer op de drie puntjes rechtsboven. Daar kies je vervolgens voor 'Doelgroep bewerken', waarna je heel gericht kunt aangeven wie het bericht wel en niet kunnen zien.
  • Voor de Facebook app werkt dit proces nagenoeg hetzelfde. Het enige verschil is dat je 'Privacy bewerken' moet aanklikken in plaats van 'Doelgroep bewerken'. 

Algemene privacy instellingen

Het kan ook zijn dat je sowieso wil dat alleen jouw Facebookvrienden je berichten, foto's en updates mogen zien. Deze algemene instellingen pas je aan door op je pc naar je profielpagina te gaan:

  • Op je profielpagina klik je op de balk onder je naam en foto helemaal rechts op de drie puntjes. Deze vind je rechts van het vergrootglas. Vervolgens kies je 'Tijdlijninstellingen'.
  • Nu kun je aangeven wie berichten op jouw tijdlijn kunnen plaatsen, wie door jou geplaatste berichten kunnen lezen en zelfs of je berichten van anderen wilt weren van je tijdlijn als er bepaalde woorden in voorkomen.
  • Het is ook mogelijk dit via de Facebook app aan te passen, maar dat vereist een stuk meer handelingen en is net iets ingewikkelder. Daarom kun je deze instellingen het beste via je pc aanpassen.

Nog meer privacy instellingen vastleggen? Open Facebook dan op je pc en klik helemaal rechtsboven op het omgekeerde driehoekje:

  • Klik op 'Instellingen en privacy' en dan op 'Privacycontrole'.
  • In het menu dat volgt, neemt Facebook je stap voor stap mee in het privacy bestendig maken van je account.
  • Je kunt wachtwoordtips krijgen, zien en aanpassen welke bedrijven en websites jouw Facebookaccount kennen, en bijvoorbeeld instellen wat voor advertenties je krijgt voorgeschoteld op Facebook. 
Let op: deze tips zijn gebaseerd op de nieuwste versie van Facebook. Gebruik jij op je pc nog de klassieke versie? Lees dan hier hoe jij je voorkeuren kunt vastleggen. 
Zo los je de foutmelding
door Jari Oostvogels 17 februari 2025
PDF-bestanden die beschadigd raken, kunnen voor veel problemen zorgen, vooral als het om belangrijke documenten gaat. Of het nu komt door softwarefouten, problemen met opslagapparaten of een onderbroken overdracht, het kan erg frustrerend zijn.
Ontdek de beste computer hacks om je workflow te verbeteren en je efficiëntie te maximaliseren. Leer
door Jari Oostvogels 5 februari 2025
Ontdek de beste computer hacks om je workflow te verbeteren en je efficiëntie te maximaliseren. Leer handige tips en tools die je productiviteit verhogen en je werkproces optimaliseren.
Ontdek hoe je jouw PS4 kunt upgraden naar een SSD voor soepeler gamen en betere prestaties. Deze gid
door Jari Oostvogels 4 december 2024
Ontdek hoe je jouw PS4 kunt upgraden naar een SSD voor soepeler gamen en betere prestaties. Deze gids helpt je bij het vervangen van je harde schijf en het verbeteren van je gameplay.
Zo Herstel je een Blue Screen of Death op Windows 11
door Jari Oostvogels 3 december 2024
Je zit rustig te werken of een film te kijken, en plotseling verschijnt een felblauw scherm met een foutmelding. Dit is de zogenaamde "Blue Screen of Death" (BSOD), een frustrerend maar vaak oplosbaar probleem.
Zo Overclock je een Grafische Kaart voor Betere Prestaties
door Jari Oostvogels 2 december 2024
Wanneer je het maximale uit je gaming- of grafische setup wilt halen, is overclocking van je grafische kaart (GPU) een interessante optie. Overclocking betekent dat je de kloksnelheid van je GPU verhoogt om meer prestaties te halen dan standaard door de fabrikant is ingesteld.
Systeemherstel in Windows 11: Alles Wat Je Moet Weten
door Jari Oostvogels 18 november 2024
Gelukkig biedt Windows 11 een handige functie die kan helpen: Systeemherstel. Hiermee kun je je computer terugzetten naar een eerder moment, toen alles nog soepel werkte. In deze blog leggen we precies uit wat Systeemherstel is, wanneer je het gebruikt, en hoe je zelf aan de slag gaat.
Zo Verwijder je Virussen op je MacBook
door Jari Oostvogels 14 november 2024
In deze blog bespreken we de beste manieren om virussen van je MacBook te verwijderen, zodat je apparaat weer snel en veilig werkt. We geven je praktische tips en stapsgewijze instructies die je helpen om je MacBook zelf te beschermen en te herstellen.
Ontdek de gevolgen van automatisering voor data-invoerbanen. Wat betekent het voor banen in computer
door Jari Oostvogels 5 november 2024
Ontdek de gevolgen van automatisering voor data-invoerbanen. Wat betekent het voor banen in computerreparatie en klantenservice? Lees verder voor inzicht!
Problemen met de boot device not found HP laptop foutmelding? Leer dit veelvoorkomende opstartproble
door Jari Oostvogels 4 november 2024
Problemen met de boot device not found HP laptop foutmelding? Leer dit veelvoorkomende opstartprobleem op te lossen met eenvoudige oplossingen en gedetailleerde stappen.
Waarom wordt uw laptop trager en hoe kunt u dit oplossen?
door Jari Oostvogels 28 oktober 2024
Waarom wordt uw laptop trager en hoe kunt u dit oplossen?
Meer posts
Share by: