Tegenwoordig gebruikt het hele gezin het internet: mama en papa volgen hun favoriete serie op Netflix, zoon gamet op zijn kamer terwijl hij naar Spotify luistert, en beide dochters kijken naar hun favoriete vlog op YouTube terwijl ze hun Instagram-account levendig houden. Ondertussen is ook de smartphone van elk gezinslid verbonden met het thuisnetwerk.
Maar wat als Netflix begint te haperen, gamen plots wel erg traag gaat, Kanye West plotseling stottert, en YouTube dat irritante laad-icoontje toont?
Wifi problemen! Je ontdekt hier hoe ze ontstaan, en hoe je ze kan verhelpen.
Tegenwoordig is het geen probleem als je met meerdere apparaten (smartphones, tablets, laptops, game-consoles) op hetzelfde wifi-netwerk zit. Maar wanneer iedereen streamt, downloadt en uploadt, treden er problemen op: je netwerk raakt overbelast!
De snelheid van je verbinding, en dus ook je wifi-signaal, zal hier onder lijden.
Het is ook zo dat het wifi-signaal niet doordringt tot in alle hoeken van je woning: meestal is het bereik van je signaal maar enkele tientallen meters. Heb je daarenboven dikke muren, zal het signaal nog minder ver raken.
Wat kan je er aan doen om je signaal zo sterk mogelijk te maken? De twee factoren die we hierboven hebben vermeld zijn hierbij van belang: snelheid en bereik.
Wanneer je een internetbundel afneemt bij je provider, staan steeds de snelheden vermeld waarvan je zal kunnen genieten. Denk eraan dat die internetsnelheid theoretisch is: er staat steeds welke snelheid je zou kunnen halen.
Die snelheid is praktisch alleen haalbaar als je van een ethernetkabel gebruik maakt. Gebruik je wifi? Dan ligt je snelheid sowieso veel lager.
Dat is dus al één aspect waar je rekening mee moet houden wat snelheid betreft.
Een tweede aspect is de technologische infrastructuur die je van wifi voorziet.
Wanneer je een DSL-verbinding hebt, is afstand van belang: de afstand tussen je huis en je straatverdeler enerzijds, en de afstand tussen je straatverdeler en de wijkcentrale anderzijds. Hoe groter de afstanden, hoe zwakker je signaal.
Heb je een ADSL-verbinding? Als de afstand van je woning tot je wijkcentrale niet groter is dan 1,7 km, beschik je over een internetsnelheid tussen 9 en 12 Mbps.
Heb je een VDSL-verbinding? Dan zullen je download- en uploadsnelheid gevoelig hoger liggen dan bij een ADSL-verbinding.
VDSL maakt gebruik van een glasvezelverbinding (tussen je straatverdeler en wijkcentrale), die hogere snelheden toelaat: als de afstand tussen je huis en je straatverdeler maximum 1 km is, kan je downloadsnelheid 16,5 Mbps bedragen.
Is de afstand maar 700 meter? Dan download je aan 20 Mbps. Als de straatverdeler zich binnen een straal van 400 meter van je huis bevindt, kan je zelfs tot 30 Mbps ontvangen!
Tegenwoordig bestaat er zoiets als Fiber-to-the-home: dan wordt er een glasvezelverbinding gelegd tussen je huis en de centrale: niets remt je verbinding dan nog af, en in theorie zou je snelheden kunnen halen tot 220 Mbps (!). Dit is natuurlijk vrij prijzig, en wordt meestal alleen overwogen door mensen die een nieuw huis bouwen.
Nu hoef je al deze informatie niet zelf te achterhalen, of met een lintmeter van je huis tot aan je wijkcentrale te lopen: wanneer je een contract wilt afsluiten met een bepaalde provider, is die verplicht om je in te lichten over de snelheden die in jouw woning gehaald kunnen worden. Informeer je dus voldoende vooraleer je een contract afsluit!
at zijn nog factoren die je snelheid kunnen beïnvloeden?
Meestal is je router ergens weggestopt: in de kelder of in een wandkast, op de plaats waar je coaxkabel het huis binnenkomt.
Alleen kan dat er wel voor zorgen dat het signaal niet alle plekken van je huis bereikt.
Probeer daarom om je router een zo centraal mogelijk plekje te geven, en dat in een zo open mogelijke ruimte. Wat je nog kan doen?
In sommige gevallen kan het ook zijn dat de problemen veroorzaakt worden door de software. Om uit te sluiten dat het probleem komt door verouderde software op de router raden wij je aan deze altijd eerst te updaten. Vervolgens kan je kijken of er nieuwe updates zijn voor jouw Mac of Windows pc. Dit kan het uitvallen op het desbetreffende apparaat verhelpen.
Een ander probleem kan zijn dat je in een gebied woont waar veel draadloze wifi verbindingen beschikbaar zijn, hierdoor kan het zijn dat veel wifi verbindingen op het zelfde kanaal zitten en daarom storen.
Oudere computers en routers kunnen enkel gebruik maken van het oude 2.4Ghz signaal, dit signaal heeft een beperkt aantal kanalen en is daarom gevoeliger voor storingen wanneer er veel verbindingen aanwezig zijn. Normaal gesproken kiest de router zelf een kanaal die het minst bezet is maar in sommige gevallen kan het helpen zelf handmatig een kanaal te kiezen. Met apps als Wifi Analyzer en Network analyzer kan je zelf zien welk kanaal het minst bezet is en hier de instellingen in de router vervolgens op aanpassen.
De meeste routers tegenwoordig hebben dual-band technologie dat wil zeggen dat ze 2 signalen uitsturen: een 2.4Ghz signaal en een 5Ghz signaal. Het voordeel van het 5Ghz signaal is dat deze een stuk sneller is en minder gevoelig voor storingen is.
Nog steeds problemen met je verbinding? Er bestaat een heel gamma aan snufjes die je signaal kunnen versterken.
Een overzicht: