Wanneer u het internet gebruikt, gebruikt u waarschijnlijk zowel een modem als een router. Maar wat zijn dat eigenlijk, en hoe werken ze samen? Kort gezegd is de modem de toegangspoort tot het internet, terwijl de router het internet (en het internetverkeer) stuurt.
Hoewel je een aparte router en modem kunt hebben, kun je ook apparaten vinden die beide functies combineren - vandaar de verwarring over welke je hebt. We zullen beide componenten diepgaand bespreken en uitleggen hoe ze samenwerken.
Modem is een afkorting van "modulator demodulator", wat betekent dat het transmissies moduleert om gegevens te ontvangen en te vervoeren. Het is de deur naar het internet die gegevens ontvangt en verzendt tussen kabels/telefoonlijnen en alle apparaten in uw huis. Zie het als de tolk die alles mogelijk maakt, door het internet te vertalen van de enorme infrastructurele snelwegen naar de kleinere paden in huizen en kantoren.
De modem is uw op- en afrit naar het world wide web. Ze worden als onderdeel van pakketten aangeboden door IPS's (Internet Service Providers) in Nederland, grote spelers zoals
Ziggo,
KPN, en
Online. Deze en soortgelijke breedbandproviders "verhuren" modems als onderdeel van hun abonnementsplannen, zodat u toegang krijgt tot hun op abonnementen gebaseerde dienst. Maar u kunt ook afzonderlijk compatibele modems kopen bij een detailhandelaar om de maandelijkse kosten te drukken. Hoe dan ook, u hebt er een nodig om toegang te krijgen tot het internet.
Modems hebben meestal lampjes/LED's aan de voorkant, zodat u in één oogopslag kunt zien wat er aan de hand is. Eén lampje geeft aan dat het apparaat stroom ontvangt, één dat het gegevens ontvangt van uw internetprovider, en één dat het modem met succes gegevens verzendt.
Dit is waar u moet beginnen bij het oplossen van problemen: als de lampjes voor verzenden en/of ontvangen knipperen, heeft uw internetprovider waarschijnlijk problemen, of is er iets aan de hand met de verbinding buiten. Er is nog een ander lampje dat aangeeft dat bekabelde apparaten toegang hebben tot het internet.
Nieuwere modems op apparaten zoals laptops gaan ook meer draadloos, zoals Intel's 5G-modems, maar dit is nog geen gangbare optie voor de gemiddelde internetverbinding binnenshuis.
Voor we verder gaan, merk op dat modems niet alleen voor een coaxiale kabelverbinding zijn. Breedband kan ook worden aangeboden via een Digital Subscriber Line, of DSL. Deze internetaansluiting verloopt via telefoonlijnen in plaats van via coaxkabels, zodat de aansluitstekker er niet anders uitziet dan die van een fysieke telefoon op het vasteland. DSL is doorgaans langzamer dan breedband via de kabel en nuttig in landelijke gebieden waar reeds telefoonlijnen bestaan, maar er geen infrastructuur is voor kabelgebaseerde TV- en internetdiensten.
Routers kunnen worden ontworpen voor kabel- of DSL-verbindingen, maar beide types hebben verschillende extra Ethernet-poorten die worden gebruikt voor bedrade apparaten met een passende poort of adapter. Dit kunnen desktops, laptops, HDTV's, spelconsoles, printers en meer zijn. Als u het meeste uit uw breedbandverbinding wilt halen, is het gebruik van deze poorten voor uw hardware de beste optie, vooral als de poorten snelheden tot 1 gigabit per seconde ondersteunen (ook wel gigabit Ethernet genoemd).
De router is een zelfstandig apparaat dat verbinding maakt met een Ethernetpoort op de modem en het netwerk/internetverkeer "routeert" naar de aangesloten apparaten. Routers hebben meestal een speciale Ethernet-poort met kleurcodering die wordt gebruikt voor de fysieke verbinding met de modem (WAN of Wide Area Network) en vier extra Ethernet-poorten voor bedrade apparaten (LAN of Local Area Network).
De router verzendt en ontvangt dus netwerkverkeer van de modem met één verbinding en routeert al die gegevens via zijn vier Ethernetpoorten en door de lucht via de 2,4GHz- en 5GHz-banden. Ondanks de geadverteerde cijfers is bekabeld sneller dan draadloos, en we raden nog steeds aan om Ethernet te gebruiken als u elke grammetje bandbreedte uit uw abonnement wilt halen. Maar dat kan natuurlijk niet met smartphones, en ethernetkabels langs elke muur draperen is gewoon ronduit lelijk.
Routers zijn er in alle maten, prijzen en overdreven beloftes. Aan de draadloze kant kunnen ze, afhankelijk van het model, twee of meer externe antennes bevatten. Hoe meer spikante antennes, hoe beter de Wi-Fi-dekking - althans in theorie. Uw verbindingssnelheid hangt nog steeds af van de afstand tot de router en de technologie die de verbinding mogelijk maakt.
Hoewel de meeste bestaande routers de 802.11.ac-standaard (Wi-Fi 5) gebruiken, kunnen nieuwere routers Wi-Fi 6 ondersteunen.
Als dit allemaal verwarrend is, stel je dan een hogesnelheidstrein voor. Hij komt je huis binnen via de modem, reist op volle snelheid naar het treinstation (de router), en wordt omgeleid naar een bestemming. Als de bestemming een bekabelde verbinding is, dan gaat hij met volle snelheid vooruit. Is de bestemming draadloos, dan is zijn snelheid gebaseerd op het aantal sporen/stromen dat hij tegelijk kan gebruiken (één, twee, drie of vier), de mate van congestie waar deze sporen doorheen moeten, en de afstand tussen het treinstation en de bestemming. De trein zal snelheid verliezen naarmate hij verder van het station verwijderd is.
De term "tot" betekent dat de hardware fysiek in staat is om die maximumsnelheden te ondersteunen, maar nogmaals, je zult ze niet zien. Een deel van de "congestie" die je lokale datatrein vertraagt, is het netwerk van je buurman dat de liefde verspreidt in hetzelfde luchtruim. Er is ook interferentie van apparaten binnen en buiten uw huis. Een router met meerdere externe antennes met versterkers helpt om al die ongewenste ruis tegen te houden.
Normaal gesproken kiezen routers het ideale kanaal voor de 2,4GHz- en 5GHz-banden met de minste interferentie. De 2,4 GHz-band is onderverdeeld in 14 kanalen, terwijl er meer dan 20 zijn gereserveerd voor de 5 GHz-band. Maar als u verbindingsproblemen hebt, kan het soms helpen om de kanalen handmatig te wijzigen via de webinterface van de router. Er speelt nog veel meer op het gebied van snelheid, maar dat is technisch zwaar en kan je hoofd doen tollen.
Helaas is er geen officiële naam voor dit specifieke apparaat. Het ene bedrijf noemt het een "gateway", terwijl een ander het gewoon een modem noemt. Hoe dan ook, je krijgt het idee: Het is een alles-in-een apparaat dat eruit ziet als uw typische modem, maar propt een router binnen. Deze gecombineerde eenheid kan zowel een voordeel als een nadeel zijn, afhankelijk van hoe goed u uw netwerk wilt beheren.
In de typische stand-alone modem kunt u firewall-instellingen aanpassen, poorten openen voor specifiek verkeer, adressen toewijzen, enzovoort. De add-on router biedt in wezen een secundaire firewall voor betere bescherming, samen met ouderlijk toezicht, apparaatbeheer, gebruiksstatistieken, en meer. Wanneer u de twee combineert, verliest u dat tweede firewall-aspect en de mogelijke aanpassingen die niet worden geboden door apparatuur die van ISP's wordt gehuurd.
Maar wacht! Er is nog meer! Een nieuwkomer is gearriveerd om het netwerk feestje te crashen. Hij is vergelijkbaar met routers, maar anders in uitvoering. Meer specifiek, de router is een enkele eenheid die een internetverbinding uitzendt zoals een radiotor. Hoe verder weg die uitzendingen, hoe zwakker het signaal en dus hoe trager de snelheid. Hetzelfde effect treedt op in een rijdende auto: Hoe verder je je van de stad verwijdert, hoe moeilijker het is om je favoriete muziekzender te horen.
Bovendien is de 2,4GHz-band zeer geschikt om door objecten en muren heen te dringen, maar de doorvoersnelheid is trager dan de 5GHz-verbinding, meestal als gevolg van congestie. Ondertussen is 5GHz sneller en minder verstopt, maar het heeft moeite om door objecten en muren heen te dringen.
Een manier om dit probleem op te lossen is de aanschaf van een tweede draadloos extender-apparaat. Deze neemt het door de router geproduceerde signaal over en herhaalt het naar gebieden buiten het bereik van de router. Dit is nuttig in dode hoeken, maar het nadeel is dat repeaters een reeds gedegradeerd signaal opvangen tenzij u daadwerkelijk een bekabelde Ethernet-verbinding tussen de router en de extender hebt. Deze extenders worden verkocht in verschillende maten en sterkten, variërend van eenheden aan de muur tot oplossingen die net zo groot zijn als routers.
Om al deze problemen te verlichten is er mesh-based networking. Kits worden meestal verkocht met twee of drie identieke eenheden, zodat de opstelling niet bestaat uit een router en een optionele extender. In plaats daarvan speelt één eenheid de rol van router door fysiek verbinding te maken met de uitgang van de modem en vervolgens al het verkeer te routeren van en naar de draadloos verbonden knooppunten. Dus in plaats van een enkele eenheid die een internetzeepbel uitzendt, heb je meerdere eenheden die een op mesh gebaseerde deken van dekking creëren.
Het geweldige aan deze kits is dat je een enkele verbinding krijgt: De kit beslist of je toestel 2.4GHz of 5GHz moet gebruiken. Bovendien zult u niet in staat zijn om te zien of uw draadloze apparaten van het ene knooppunt naar het andere overschakelen als u van plek verandert in uw huis. Het grootste nadeel is dat deze mesh-networking kits duur zijn. Het kunnen langdurige investeringen zijn, tenzij je er geen probleem mee hebt om elke keer dat er een bijgewerkte kit uitkomt flink wat geld uit te geven.